Måste vi verkligen ersätta all fossil energi?
Max Jonsson
Klimatanalytiker och debattör
Artikeln är tidigare publicerad i Svenska Dagbladet.
Hur kan en energianvändning som hotar en så pass stor del av landets natur- och kulturmiljöer vara förenlig med en hållbar omställning?
Vad har elkrisen, cementakonflikten, slaget om skogen, kärnkraftens plötsliga återkomst, vindkraftsmotståndet, gruvkonflikterna, undanträngningen av samisk kultur och den upphaussade industrialiseringen av Norrland gemensamt? De är alla exempel på vad som i dagens samhällsdebatt går under begreppet ”målkonflikter”.
Målkonflikterna har blivit de kvalificerade analysernas nya lägereld, där evidensbaserade visdomar ska formuleras om hur den totala samhällsnyttan ska optimeras. Överanvändningen av det här begreppet är kanske det mest aktuella exemplet på vår samtids fortsatta oförmåga eller ovilja att påbörja bygget av en reellt transformativ och verkligt hållbar omställning. Det förrädiska med miljödebattens målkonflikter är att det skapas en till synes ofrånkomlig konflikt mellan olika värden, där klimatet nästan alltid utgör den ena parten. Skogen mot klimatet. Rennäringen mot klimatet. Biologisk mångfald mot klimatet. Den svenska fjällvärlden mot klimatet. Men alla de här målkonflikterna döljer ett bakomliggande antagande som gör att konflikten överhuvudtaget uppstår. Antagandet lyder: All den energi som historiskt har försörjt våra samhällen ska nu ersättas av det förnybara. Och än mer beklämmande: energianvändningen ska enligt nuvarande omställningsstrategi till och med öka. Helst fördubblas. Hur och när blev det här antagandet en obestridlig självklarhet?
I själva verket är alla ovanstående målkonflikter ingenting annat än en egentlig konflikt. Det vill säga den konflikt vi själva skapar när vi utgår från att all fossil energi ska ersättas. Låt oss kalla den energikonflikten. Välj ut valfri målkonflikt och det handlar egentligen om energikonflikten: skogen mot en alldeles för hög energianvändning, rennäringen mot en alldeles för hög energianvändning, biologisk mångfald mot en alldeles för hög energianvändning, fjällvärlden mot en alldeles för hög energianvändning. Det är alltså inte energislaget som är problemet, utan energimängden.
Att ersätta allt det fossila är milt uttryckt en otacksam uppgift för den förnybara energin. Det är precis därför som alla målkonflikterna uppstår. En realistisk energianvändning, anpassad till de energinivåer som det förnybara i dag hållbart kan leverera, leder inte till några målkonflikter. Det är precis så enkelt, eller precis så svårt. Men för våra politiker verkar det inte ens i teorin existera ett scenario där vi erkänner att energianvändningen behöver minska, knappt ens efter Putins invasion av Ukraina.
Att ersätta allt det fossila är en omställningsstrategi som är så obestridligt självklar att den inte ens uppfattas som ett ställningstagande. Ett av många tydliga exempel på det är när SVT i samband med satsningen ”Slaget om skogen” ställde frågan: Men hur ska då allt fossilt ersättas? I den pågående valrörelsens partiledarutfrågningar ifrågasätts förvisso den svenska vindkraftsstrategin, mot bakgrund av just målkonflikterna, men frågan om huruvida all fossil energi faktiskt måste ersättas uteblir. ”Klimatet behöver mer elproduktion” lyder premissen som SVT självt deklarerade inför utfrågningen.
Både makthavarnas såväl som SVT:s agerande visar hur pass djup men samtidigt osynlig energikonflikten är. Det är varken ansvarsfull politik eller objektiv journalistik att ideligen och enbart utreda hur allt fossilt ska ersättas. Vi måste också släppa in frågan om varför. Exemplen ovan kan inte tolkas på annat sätt än att det omedvetet uppfattas som givet – och därmed att alla de resulterande målkonflikterna blott är ett nödvändigt ont. Miljödebatten begränsas alltså på ett farligt sätt till frågan om vilka andra samhällsvärden som måste offras. Allt för att vi ska fortsätta som förut. Att energianvändningen ska upprätthållas och helst fördubblas verkar fortfarande inte vara möjligt att på allvar ifrågasätta. Northvoltgrundaren Peter Carlsson går under epitetet ”den gröne Jesus”, och gruvbolagens rovdrift betraktas numera främst som nödvändiga klimatinsatser.
Att på ett hållbart och rättvist sätt lyckas med att ersätta all fossil energi, att med andra ord lösa energikonflikten, kommer inte att gå. Inte inom Sveriges gränser och absolut inte i ett globalt perspektiv. Det strider mot fysiken. Rent matematiskt handlar det om att den energitäta fossila energin har möjliggjort en skyhög energianvändning som vi har byggt in i våra samhällsstrukturer. Det är ingen slump att människans expansion tog rejäl fart vid upptäckten av olja och kol – det förklaras av att de fossila energislagen i energitäthet är överlägsna de förnybara alternativen. Även om varken elbilar, sol- eller vindenergi kräver något direkt bränsle vid drift, så är materialanspråket vad gäller exempelvis kritiska mineraler enligt en rapport från Internationella energirådet 2021 (IEA) desto större. Övergången till förnybar energi kommer alltså att innebära ett skifte från ett bränsleintensivttill ett materialintensivt energisystem.
Om vi i den svenska debatten vidgar systemgränserna och tar hänsyn till alla de natur- och kulturvärden som förstörs, också i de fattiga länder som längst ned i den ekonomiska värdekedjan exploaterar sin natur till förmån för förnybar energi åt oss rika, så blir vår omställningsstrategi än mer oförsvarlig. IPCC framhåller dessutom i den andra delrapporten i år att 30–50 procent av land, sötvatten och hav sannolikt behöver skyddas, för att vi på global skala ska kunna både begränsa och bibehålla vår motståndskraft mot klimatförändringarna. Det finns i dag åtminstone ett blygsamt erkännande vad gäller den begränsade mängden hållbar bioenergi, men när det gäller elektrifieringen så verkar det, av den rådande politiska retoriken att döma, finnas närmast oändligt med material hållbart tillgängligt.
Vad samhällsdebatten behöver är en bredare diskussion om värde; vilka olika värden existerar och vilka värden är vi villiga att offra för att upprätthålla vår energianvändning? Hur kan en energianvändning som hotar en så pass stor del av landets natur- och kulturmiljöer vara förenlig med en hållbar omställning?
Vi slösar i dag med dyrbar omställningstid i en återvändsgränd där vi främst och förgäves ägnar oss åt att försöka lösa alla dessa ”målkonflikter”. Att erkänna behovet av och vinsterna med att minska energianvändningen skapar inte bara omedelbara utsläppsminskningar – det är också utsläppsminskningar som är fria från målkonflikter. Den kritiska kursändring som behöver ske är att anpassa vår samhällsorganisation efter de resurser och energivolymer som är hållbart tillgängliga, i stället för det omvända. Historiska anspråk på både naturresurser och fossila energinivåer behöver förkastas som referensram för det framtida samhällsbygget. Det förutsätter självklart också en mer jämn fördelning per capita.
En verkligt hållbar omställning med lägre energianvändning, där vi exempelvis kan lönearbeta mindre samtidigt som vi får behålla vår vackra fjällvärld – vilken omställningsstrategi kan bräcka den?
Som det ser ut nu har vi satt kurs mot att fortsatt elda upp våra skogar och förorena det norrländska fjäll- och kulturlandskapet med gruvfält, vindsnurror och batterifabriker. Är vi verkligen villiga att ersätta all fossil energi till vilket pris som helst? Vill vi vara en levande fjällnation eller en död gruvnation?
Max Jonsson
analytiker på statlig myndighet, civilingenjör inom teknik och hållbar utveckling, debattör, en av grundarna till tankesmedjan Ängen.