
Tips
Vill du lära dig mer om hur vårt ekonomiska system fungerar och hur det kan bli hållbart?
Här finner du tips på böcker, poddar och filmer.
Tips-sidan kommer fyllas på hela tiden med seminarier, event med mera.
För månatliga uppdateringar - prenumera på vårt nyhetsbrev.
Böcker
Doughnut Economics
Kate Raworth 2014
Välbefinnande inom planetens gränser borde vara ekonomins mål. Raworth går igenom principerna för ett modernt ekonomiskt system.
Nerväxt
Georgios Kallis 2021
Hur skulle ett samhälle ej beroende av tillväxt kunna utformas? Kallis går metodiskt igenom degrowth-forskningen och rörelsen. Vad skulle ”nerväxt” innebära i praktiken? Vad krävs för att människor frivilligt ska minska sin konsumtion och sin energianvändning?
Att svära i kyrkan
Tjugofyra röster om evig tillväxt i en ändlig värld
2013
En antalogi med flera kända röster, som analyserar tillväxt, konsumtionssamhället, ekonomi och hållbarhet. Utgiven av nätverket Steg 3 med flera av dess medlemmar som medförfattare.
Tillväxt till varje pris
Mikael Malmaeus 2013
Vad ska vi med tillväxten till? Boken reder på ett unikt och lättfattligt sätt ut sambanden mellan produktion, konsumtion, resursförbrukning, välfärd och miljöpåverkan.
Come On!
Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet
Anders Wijkman & Ernst Ulrich Von Weizsacker 2017
Detta är en fortsättning på milstolpen Club of Romes Limits to Growth. Boken målar upp de globala kriserna och argumenterar för systemförändring och “en ny upplysning” – ett mer holistiskt sätt att tänka.
Less is more
How degrowth will save the world
Jason Hickel 2021
Hickel visar varför ett ekonomiskt system baserat på tillväxt inte är hållbart eller möjligt och målar upp en konkret vision av hur en krympande ekonomi skulle kunna skapa mer jämlikhet, minskad fattigdom och bättre liv.
The Divide
A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions
Jason Hickel 2018
Det goda narrativet säger att fattigdomen minskar i världen, på grund av tillväxt och global handel. En tröstande historia, men icke sann. Fattiga länder är inte naturligt fattiga, utan för att de globala ekonomiska reglerna inte är skrivna för dem.
Vad ska vi med samhället till?
Birger Schlaug 2020
Kolapsande ekosystem behöver ett nytt ekonomiskt system. Gamla ideal som tillväxt, arbetslinje och krigskultur måste ersättas med balans, livslinje och fredkultur..
Olja för blåbär
Energi, makt och hållbarhet
Johan Landgren & Roberth Hansson 2015
Denna faktaspäckade bok ger en förståelig bild över hur energi, ekonomi och miljö hänger ihop. Oljan har fört med sig ett absurt resursslöseri och är avgörande för tillväxt. Hur tar vi oss ur oljeberoendet?
Nollsummespelet
Teknikfetischism och global miljörättvisa
Alf Hornborg 2015
Det vi har uppfattat som teknikutveckling och framsteg har genom historien i stor utsträckning varit en förskjutning av arbets- och miljöbelastning till människor med mindre köpkraft. Hornborg erbjuder också en konkret vision för en hållbar ekonomi.
Klimatet och omställningen
Staffan Laestadius 2018
Vad innebär det att ta klimatförändringarna på allvar? Hur kan sektor för sektor ställa om tillräckligt snabbt? Vad krävs i Sverige?
Omställningens tid
Tiillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid
Björn Forsberg 2012
Överallt hopar sig tecknen på att världsekonomin har gått in i en resursvägg, festen är slut. Men Forsberg besöker platser som Detroit, Kuba, Portland, Samsø och Åredalen och upptäcker en möjlig framtid som redan har börjat byggas.
Gratislunchen
Eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut
Therese Uddenfeldt 2020
De senaste århundrandena har vi kunnat avnjuta historiens största gratislunch. Det fossila bränslet har gett oss en frihet som människan tidigare bara kunnat drömma om. Men oljan sinar samtidigt som vårt oljeberoende ökar…
Vårt enda liv
Sekulär tro och andlig frihet
Martin Hägglund 2020
Strävan efter verklig frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism argumenterar den hyllade filosofen Hägglund.
Ett enklare liv i kollapsens skugga
David Jonstad 2016
Hur ska vi försörja oss när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär. Jonstad söker sig bakåt i historien och finner svaret under våra fötter.
Kollaps
Livet vid civilisationens slut
David Jonstad 2012
Ökad komplexitet är huvudorsaken till att civilisationer går under. Vi försöker lösa problem med ständigt mer energi. Men billig fossil energi har ett slutdatum. Människan har dock visat sig anpassningsbar, vi kan skapa goda liv även i svåra tider.
Creating wealth
Growing local economies with local currencies
Bernard Lietaer 2011
Med lokala valutor och innovationer för utbyten såsom Time banks kan lokalsamhällen koppla ihop behov med lokala resurser och skapa levande hållbara gemenskaper och ekonomier.
Modernising money
Why our money system is broken and how we can fix it
Andrew Jackson & Ben Dyson 2018
Denna bok förklarar grundligt hur vårt digitala bank- och penningsystem fungerar och vilka samhällsproblem det skapar. Och redogör för hur vi kan skapa ett hållbart system.
Vad gör en bank?
Andreas Cervenka 2018
Hur fungerar banker och vårt finansiella system? Varför är problemen från finanskrisen inte lösta? Ekonomijournalisten förklarar lättförståeligt och syrligt.
Välfärd utan tillväxt
Så skapar vi ett hållbart samhälle
Tim Jackson
2011
För avancerade ekonomier finns mängder av bevis för att vi snarast tycks bli mindre lyckliga om vi konsumerar mer. Jackson förmedlar en trovärdig vision av hur samhället kan blomstra utan att överskrida planetens ekologiska gränser.
From What is to What if
Unleach the power of imagination to create the world we want
Rob Hopkins
2021
Denna inspirerande bok möter omställare runt om i världen som skapar en hållbarare värld nu. Vad händer om vi utgår från det bästa vi kan föreställa oss och handlar?
Tillväxt till döds
Stellan Tengroth
2010
Med vardagliga och personliga liknelser och reflektioner visar denna korta bok att fortsatt ekonomisk tillväxt inte längre är ett val. Boken avslutas med några hoppfulla tecken på en möjlig framtid.
Att slakta en guldkalv
Redaktör: Bo Herlin
2015
En antalogi med flera konkreta visioner för hur ett hållbart samhälle och en hållbar ekonomi kan organiseras. Flera av skribenterna i denna bok är välkända miljödebattörer och aktiva i miljöorganisationen Klimataktion och/eller nätverket Steg 3.

Poddar
Upstream
Unlearn everything you thought you know about economics.
Radical ideas and inspiring stories for a just transition to a more beautiful and equitable world.
Evolution Show
This channel will provide inspiration and up to date information of the transition to electric transportation and news related to the technological development in sustainable energy, as well as inspiration of sustainable lifestyle.
Systemskiftet
Greenpeace podd ledd av Carl Schlyter som analyserar brister i våra system och lösningar på dagens akuta hållbarhets-utmaningar. En podd som går på djupet men utan allt för mycket detaljer.
P3 Dystopia
Saker står på spel - Du borde lyssna.

Filmer och videos
Den sista skörden
En film av Tina-Marie Qwiberg, Mikael Qwiberg och Andi Loor
Det handlar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad. Planetens jordar är hotade.
Ekonomisk demokrati
Kan vi göra det själva?
En film av Patrik Witkowsky, Jesper Lundgren, André Nyström och Nils Säfström
Varför lyser de demokratiska ideal som utgör grunden för det moderna samhället med sin frånvaro i företagsvärlden? Demokratiskt ägda och styrda företag fungerar utifrån en annan logik.
Medverkar: Kajsa Ekis Ekman, Roland Paulsen och Noam Chomsky mfl.
Banking 101
Positiva Pengar
Hur skapas pengar och hur fungerar vårt banksystem? Varför är vi så skuldsatta och vad orsakade finanskrisen? "Banking 101" är en serie korta filmer som förklarar på ett pedagogiskt sätt. Denna version är på svenska.
Att leva inom planetens gränser
Del 1 - Att bli jordad
Paradigmskiftfilm Sweden
Oljeepokens slut är en påminnelse om att det inte är vi människor som sätter gränserna. Naturen gör det åt oss. Hur kan vi anpassa oss? Istället för att hålla krampaktigt kvar vid det som har varit?
An economic reality check
En Ted Talk-föreläsning av ekonomen Tim Jackson. Tim förklarar med siffror och argument varför fortsatt tillväxt inte kan kombineras med hållbarhet och vilken slags välfärd vi borde sträva efter istället.
There’s no tomorrow
Limits to growth and the future
Incubate Pictures and Post Carbon Institute
En halvtimmes film som med illustrativa animationer och fakta förklarar Peak Oil, de stora kriserna och tillväxtens beroende av energi och ändliga resurser.
More of everything
Greenpeace
Forskare och experter tittar närmare på vanliga påståenden från svensk skogsindustri.
Har Sverige verkligen mer skog än någonsin? Är biobränslen bra för klimatet och mycket skyddad skog har vi egentligen i Sverige? Bilden av svensk skogsbruk blir då allt annat än hållbar.
The impossible hamster
På 1 minut visar denna tecknade video hur absurd tanken om evig tillväxt är. Se den!