Bekämpa fattigdomen
Det är sant att många i världen har en låg levnadsstandard, saknar det mest grundläggande eller rent av svälter.
Idag går dock bara en minimal bråkdel av den globala tillväxten till de fattigaste. Den stora majoriteten av de ökade inkomsterna går till de allra rikaste i världen. 2018 fick den fattigaste halvan av jordens befolkning inte en enda procent av den ökande förmögenheten förra året, medan den rikaste procenten fick 82 procent.
Med bara mer tillväxt skulle det ta över 100 år att utrota extrem fattigdom och då skulle ekonomin behöva vara cirka 32 gånger så stor som idag (men inte ha några utsläpp alls om vi ska klara klimatkrisen).
Global tillväxt är alltså inte ett så effektivt medel för att utrota fattigdom idag. Helt klart behöver rikedomen fördelas mer jämlikt och detta verkar mycket viktigare än tillväxten i sig.
Däremot behöver ekonomin växa i de fattigaste delarna av världen när samhällsinvesteringar görs där och folk får en dräglig levnadsstandard. Men snarare än att främst satsa på tillväxt blir lokal tillväxt en konsekvens av att tillfredsställa behov.
Den rikaste procenten i världen släpper idag ut dubbelt så mycket som hälften av jordens befolkningen (den fattigaste halvan). Rika länder och speciellt höginkomsttagare har störst ekologiskt fotavtryck. Detta betyder att för att människor med låg levnadsstandard ska kunna få det bättre utan att vi överskrider planetens ekologiska gränser så måste det ekologiska avtrycket minska radikalt hos de rikaste.
Teknikomställning är helt avgörande för att de rikaste ska minska sitt avtryck. Men eftersom vi har så bråttom är också ett effektivt sätt att minska på miljöbelastande konsumtion för de som redan har mycket. Konsumtion med högt ekologiskt fotavtryck men som inte bidrar särskilt mycket till ökat välbefinnande kan minska. Smartare cirkulära lösningar som att dela på saker kan spela en stor roll här.
Men studier visar också att efter en viss materiell standard så bidrar immateriella värden som mer fritid, relationer och upplevelser oftast mer till välbefinnandet. Så även om detta oftast inte genererar mycket BNP-tillväxt, så får folk det bättre.